Latinske sentenser

Nedenfor findes et udvalg af latinske sentenser og ordsprog. Der kan findes flere på

1.  http://www.emu.dk:80/gym/fag/kl/inspiration/materialer/citater.html
2.  http://latinmaxims.com/sententiae-latinae/
3.  http://la.wikiquote.org/wiki/Pagina_prima

Et udvalg af græske sentenser findes på http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Greek_phrases

• Ad libitum (så meget du ønsker)
  • Amor vincit omnia; se Omnia vincit amor ...
  • Anno Domini (i det Herrens år; bruges ved dateringer)
  • Ars longa vita brevis (kunsten er langvarig, men livet kort; tilskrives den græske læge Hippokrates)
  • Audentes fortuna iuvat (lykken står de dristige bi; inspireret af Vergils Æneide)
  • Aurea mediocritas (den gyldne middelvej; Horats)
  • Bellum dulce inexpertis (krigen er sød for dem, der ikke kender den; sagt af Erasmus af Rotterdam)
  • Bis dat qui cito dat (den, der giver kurtigt, giver det dobbelte; Publilius Syrus)
  • Carpe diem quam minimum credula postero (nyd dagen mindst mulig naiv i forhold til fremtiden; Horats)
  • Carpe diem (nyd dagen; kort udgave af opfordringen ovenfor)
  • Commune naufragium dulce (fælles skibbrud er sødt)
  • Conditio sine qua non (betingelse uden hvilken, dvs. en ufravigelig betingelse)
  • Credo quia absurdum (jeg tror (på Gud) på trods af (netop fordi), at det er ulogisk; citatet er inspireret af kirkefaderen Tertullian)
  • Cucullus non facit monachum (en kutte gør ingen til munk; Shakespeare)
  • Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare (ethvert menneske kan fejle, men det er kun en tåbe, der bliver ved med at fejle; Cicero)
  • Cum grano salis (med et gran salt; udtrykket stammer fra den antikke medicin; man mente, at et saltkorn kunne forstærke virkningen)
  • De gustibus non est disputandum (man kan ikke diskutere smag og behag)
  • Divide et impera (del og hersk)
  • Do ut abeas (jeg giver for at slippe af med dig)
  • Do ut des (jeg giver, for at du (bagefter) skal give mig noget)
  • Dulce et decorum est pro patria mori (det er sødt og ædelt at dø for fædrelandet; Horats)
  • Ecce agnus Dei, qui tollit peccatum mundi (se det Guds lam, som borttager verdens synd; 1. kap. af Johannesevangeliet)
  • Errare humanum est (det er menneskeligt at fejle; forkortet udgave af Cuivis hominis ... , se ovenfor)
  • Esse quam videri bonus malebat (han ville hellere være end synes god; om Cato den Yngre ifølge Sallust)
  • Et in Arcadia ego (også jeg har været i Arkadien; Arkadien er en bjergegn på Peloponnes og forbindes gerne med et lykkeligt liv på landet)
  • Ex cathedra (fra lærestolen; anvendes om betydningsfulde pavelige udsagn)
  • Gloria in altissimis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis (ære være Gud i det højeste og fred blandt mennesker af god vilje; kap. 2. i Lukasevangeliet)
  • Gutta cavat lapidem (dråben udhuler stenen; kort udgave af vendingerne nedenfor)
  • Gutta cavat lapidem, non vi sed saepe cadendo (dråben udhuler stenen, ikke med magt, men ved at falde ofte; senere udgave)
  • Gutta cavat lapidem, consumitur anulus usu (dråben udhuler stenen, og ringen slides ved brug; Ovid)
  • Iacta est alea (terningen er kastet; Cæsar ved floden Rubico)
  • In hoc signo vinces (i dette tegn (= korset) skal du sejre; nogle ord, som Konstantin den Store hørte, da han i et syn så et kors på himlen)
  • In vino veritas (i vinen findes sandheden; gammel tanke, at sanheden nemt findes hos børn og fulde folk)
  • Laboremus pro patria (lad os arbejde for fædrelanet; et motto, der blev benyttet af brygger Carl Jacobsen)
  • Latet anguis in herba (der gemmer sig en slange i græsset; Vergil i den 3. Eklog)
  • Mens sana in corpore sano (et sundt sind i en sund krop; Juvenal)
  • Noli me tangere! (rør mig ikke = hold mig ikke tilbage; Jesus til Maria Magdalene ved graven iflg. Johannesevangeliet kap. 20)
  • Nunc est bibendum (nu skal der drikkes; Horats)
  • Occidit miseros crambe repetita magistros (opvarmet kål, dvs elevernes ureflekterede gentagelser, dræber de stakkels lærere; Juvenal, Satire VII)
  • Omne tulit punctum qui miscuit utile dulci (den, der forener det nyttige med det søde, opnår alles bifald; Horats)
  • Omnia vincit amor, et nos cedamus amori (kærligheden besejrer alt, og lad os overgive os til kærligheden; Vergil i den 10. Eklog)
  • Ora et labora (bed og arbejd; benediktinernes valgsprog, der udtrykker et ønske om at forene bøn med praktisk arbejde.
  • Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus (bjergene har fødselsveer, men der vil kun blive født en latterlig mus = stor ståhej for ingenting; Horats)
  • Pax et bonum (du / I ønskes fred og alt godt; sådan hilste Frans af Assisi på folk, han mødte)
  • Per aspera ad astra (gennem vanskeligheder når man til stjernerne; gammel tanke af uvis oprindelse)
  • Plenus venter non studet libenter (på fuld mave studerer man ikke frivilligt)